Wat ik doe

Publieksgerichte teksten

Denk bijvoorbeeld aan begeleidende teksten bij kunstwerken in een tentoonstelling, of aan een algemene tekst voor je website. Mijn teksten dienen er in eerste instantie voor om publiek beter te laten kijken naar het kunstwerk. 

Graag schrijf ik de teksten bij jouw tentoonstelling, zodat bezoekers beter gaan kijken en ‘er meer mee kunnen’.

 

Onlangs schreef ik teksten voor sieraadontwerper Iris Bodemer en voor Beeldende Kunst Nijmegen

Art mediation rondleidingen

Een manier om zowel ervaren als beginnende kunstkijkers te betrekken bij de kunstwerken, is het geven van art mediation rondleidingen.

Art mediation is een manier van rondleiden waarbij niet het geven van informatie centraal staat, maar het gesprek met de bezoeker. Wat zie (hoor, ervaar) je nu echt? Wat kun je over het kunstwerk te weten komen puur door die observaties, en door het gesprek daarover?

Ik hou van dit type rondleiding, omdat het zich vormt naar de groep. Ik stel vragen, ik leid het gesprek en leg verbindingen; maar de mensen die ik rondleid bespreken het kunstwerk zelf. Dit zorgt ervoor dat ze beter kijken, onder woorden moeten brengen wat ze zien, en dat ze elkaars blik op het kunstwerk veranderen. Ze gaan hierdoor een persoonlijke relatie met het kunstwerk aan.

Tentoonstellingen

In mijn tentoonstellingen onderzoek ik samen met kunstenaars wat de rol van publiek kan zijn in of ten opzichte van een kunstwerk. We werken toe naar een tentoonstelling waarin bezoekers actief kunnen participeren. Daarnaast gaan we op een originele manier op zoek naar nieuw publiek.

 

 

Bij Willem Twee kunstruimte maakte ik op deze manier de tentoonstellingen Safe Space (2019) en Support Space (2021). 

Publieksbereik

Kunst is voor iedereen. Daarom vind ik het heel belangrijk om in alle projecten die ik doe na te denken over publieksbereik. Wil je dat ik over jouw kunstproject meedenk? 

Workshop art mediation

Heeft je groep rondleiders nog geen ervaring met art mediation technieken?

Art mediation is een manier van rondleiden waarbij niet het geven van informatie centraal staat, maar het gesprek met de bezoeker. Samen bekijk je de kunst, en bespreek je wat je ziet. Voor deze gesprekken is geen voorkennis van de bezoeker nodig, alleen een open blik. Dat maakt het een hele geschikte manier van rondleiden voor mensen die (nog) weinig met kunst hebben, maar ook de geoefende kijker heeft met deze methode nieuwe inzichten.

In deze workshops leer ik rondleiders om op deze manier rond te leiden. Naast de theorie gaan we vooral veel oefenen. Er is veel ruimte voor de inbreng van de groep om elkaar naar een hoger niveau te tillen. 

Zo’n workshop mocht ik al eens geven voor de rondleiders van festival Onzichtbaar Landschap (2019) van ScarabeeVerder maak ik culturele, publieksgerichte programma’s bij het Besiendershuis. Ik ben beheerder van platform Beeldende Kunst Nijmegen. En ik ben vrijwilliger in het Nationaal Carnavalsmuseum.